11 Aralık 2010 Cumartesi

14. SAYI ÇIKIYOR...

Günlük hayatımızda bir çok şeyin gecikmiş telâşını yaşarız hani... Bu sayımızda bunu fazlasıyla hissettim. Özel ve genel mâzeretlerden dolayı epey geciktik. Bununla birlikte "çıksın da nasıl çıkarsa çıksın" demedik elbette. İlimizden ve il dışından sanatçıların katkılarıyla zengin içerikli bir dergi hazırladık.

Bu sırada, kentimizde sanat etkinliklerinin ne kadar da azaldığı, izleyicisinin daha da düştüğü dolaşıyordu kafamızda. Öyle bir dönem yaşıyoruz ki oysa; sanki sanata daha çok iş düşmeli. Egemenlerin hak gaspları, alaycı hitapları, yasaları o kadar yüzsüzleşti ki; günaşırı protesto gösterisi, kınama açıklaması yapsak bitmez! 
***
Çocukken derslerimize yardımcı ebeveynimiz, ağbi-ablalarımız vardı. Artık profesyonel grafik-tasarımcılar onların yerini almış. Dergimizin mizampajı sırasında, dolaylı olarak bildiğimiz şeyi canlı izledim.  Kes-yapıştır tarzı ödevi olan çocuğun babası tâlimâtı alıp, parayı cebine koyup düşermiş yola. Tasarımcıya dermiş ki; "aman şöyle biraz çocukça olsun ki öğretmen anlamasın." Edebi derslerde de romanların özetinden, cevabı "bence..." diye başlayan 'çıkardığımız ders'e  kadar her şeyi hazır bulan öğrencilere, babaları özenir olmuş: "Bizim zamanımızda da olsaydı ya şu internet".

İnternet çıktı mertlik bozuldu deyip sıyrılabilir miyiz bu işten? Küçük yaşta 'adam kandırma'ya alışan çocuktan ilerde ne bekleyebilirsiniz ki! "Bu işler hep böyle oluyor. Biz ne yapalım ki!" diyen baba gibi düşünmemekle başlayabiliriz işe mesela. Ya da "Büyük balık küçük balığı yutar" sözünü vecizeler(!) arşivine kaldırarak...

Ve  hiç olmazsa biraz mürekkep yalamış bireylerin farkı olmalı  değil mi? Savunduğumuz değerleri hayatımıza daha çok yansıtmakla, maddi-mânevi beklenti, isim yapma olasılığı gibi bilinçaltımızda kaynaşan şu şeyleri süpürmekle,  toplumsal değerlerimizi somut-anlaşılır olarak sokaktaki insana, komşumuza- gazete aldığımız bakkala- bindiğimiz otobüsün şoförüne...vs. yansıtmakla çok şey kazanabiliriz?

 ***

Zonguldak Kültür Eğitim Vakfı (ZOKEV), Edebiyat Bienâli düzenliyor. Zonguldak Edebiyatı ağırlıklı, 3 gün sürecek Bienâl'de, ZON KİŞOT adına sunum yapacak olan yazarımız Kadir Tuncer dergimizden ve kültürel yaşamdan örnekler sunacak. Matbaa ustamızın çabasıyla 14. sayımız bienâle yetişecek. 15. ve ileri sayılarımız için her zaman ürün gönderebilirsiniz.

                  ozlemyucesan@gmail.com
                     ozlem-yucesan@hotmail.com  
                              ozlemyucesan@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder